SMINK, VÄSKOR OCH GEORGE CLOONEY

Tjejigt. Hur djup är din pung? (Far fetch. Tog ni den? Inte jag heller)

Glittrets tid är förbi
. Det är ju det här jag har väntat på. Åldern ska ta ut sitt rätt, och dra ett spindelvävsaktigt nät över ansiktet. Det känns tungt, både bokstavligen och bildligen.

Alla dessa söta tjugoåringar med långa ben, och alla är modeller. Nej inte alla är det, men det är många modeller som är tjugo och de är ju dem som exponeras runtomkring och lämnar oss andra med en fadd smak i munnen när den egna spegelbilden uppenbaras i glasdörren som man måste vara. Det trötta, slappa men puffiga anletet som blickar tillbaka, blinkande med sina assymetriska ögonlock. Ungdomens lyster orkar inte ens lysa med sin frånvaro utan mer spraka som ett gammal lysrör som utlämnar den gråa och storporiga huden med de ironiska tonårsplitorna.

Att jag ska bli George Clooney eller Magnus Härenstam är väl en liten risk. Distingerad elegans. Jag började röka för att se äldre ut. Det kom inte naturligt för mig att tycka att det var gott en gång, utan jag kämpade mig genom en röd Marlboro per dag, tre puffar och sedan få nikotinkick och skaka. Jag kunde inte stå ut med att se ut som tolv när jag var 19. Jag skulle stå ut med att se ut som 19, nu och då. Nu har jag slutat röka men frågan är om den starriga hinnan över den tidigare persikohuden tänker komma tillbaka. I think not. En stadig väg på väg mot att se ut som en välbrukt läderväska köpt på Kreta 1983 är stigen att vandra.


Nej, jag har ju klagat över att jag inte bemötts med respekt, gissningsvis för att jag såg ung ut. Nu har jag rynkor över hängade babykinder. Var är respekten? Måste man bete sig som en 28-åring också? Färdigutbildad anställd och med en unge samt full koll på räntesatser och försäkringsvillkor? Uppdaterad på vad som händer i världen? Det går ju inte. Jag måste kamouflera mig till glitterpinne för att matcha min ignorans. Om det stämmer att "Ignorance is bliss" så är jag vldigt vis idag. Usch.

Jag är en sån bekräftelsejunkie. Hamburgerhora var ju ett, i det avseendet, perfekt yrke för att varje dag få räkna slantarna som bevis på att man har varit trevlig, professionell (?) och charmerande och höra "Hei söta" av kollegerna. Men det var ju också det som var det värsta med att vara servitris, det tvånget att vara konstant söt och trevlig mot alla idioter som får munchies på något friterat. Lappen i omklädningensrummet där det stod

GIRLS, MAKE UP IS ACTUALLY IMPORTANT

uppklistrat på spegeln. Men det kunde vara värt det för att efter ett långt jobbigt pass få tänka "OK, idag har var varit charmig för 1100 kr. NORSKA!"

Det fick avslutas cold turkey. Väldigt kall kalkon, när man flyttar till inlandet norr om polcirkeln där ingen finnes för att smickra och smeka ens ego. När grannkatten valda att hoppa upp i knät och gnussa en i ansiktet kanske är det närmaste. Ett förödande avslut men väl så nyttigt att komma på att man inte behöver jaga de där kickarna.

Facebook ligger där och lurar. Hur många "likes"? Är jag snygg, rolig och duktig?

Jag blir så trött. Ska detta ta så mycket energi? Paradoxalt så är den bästa komplimangen jag fått på ett tag att jag inte är lika bekräftelsessökande som andra tjejer i klassen. Det var gulligt men det kan inte stämma. Annars tycker jag synd om de andra.

Anyway, jag har hittat statistiken och vid ett tillfälle hade jag 20 unika läsare och 38 visningar. Skoj! Mindre skoj att det sedan sjönk. Hoppas på att locka potensiella läsare med dylika rubriker av typen s om jag nyttjat idag. Vänder sig nog till ungjäntor, men om jag inte minns fel så har denna journal ett inlägg benämnt BAYEN, BÄRS OCH RAKADE BRUDAR vilket jag tror tilltalar en annan målgrupp.

S A (essay) OM HÄNDIGA UTTRYCK

Mitt försök till att vara seriös student. Om det är något som är oklart så lägg en kommentar, eller annars också förresten. Möjligheten att låta bli kvarstår som alternativ.

"Hantverk eller handarbete?


Jag har valt att jämföra betydelser av orden hantverk och handarbete på grund av en anekdot om ett missförstånd som jag tyckte var lustig.
För ett år sedan jobbade jag på ett ysteri, även kallat ”hysteriet” av grundaren själv, Ostemaker Överli i Pasvik i den nordöstligaste delen av Norge. Han berättade att när han skulle bygga ysteridelen till sin gård behövde han billig arbetskraft och hade hört om en svensk karl som nyligen kommit till bygden. Denna karl var välväxt och såg stark ut och ryktena sade att han hade utgett sig för att vara duktig på arbeta med händerna och att han behövde en plats att bo. Så väldigt praktiskt tyckte ostmakaren att det var, för han hade ett dränghus på gården som stod obebott, att han bad svensken att flytta in där för en billig penning, under förutsättning att han hjälpte till på gården. När bonden, tillika ystaren, bjöd in mannen på middag efter inflyttningen så visade det sig att svensken var mer av en stickare än en snickare och att han hellre sydde än lade ladugårdsgolv.

Hur missförståndet egentligen gick till förtäljer icke historien, men herr Överli funderade över om kanske hantverk och handarbete var synonymt på svenska och om det hela bara var en språkförbistring. Jag kunde inte svara på det på rak arm och har haft historien i bakhuvudet sedan jag hörde den.
Det skulle då innebära att hantverk är mer åt bygghållet och handarbete är mer i den textila riktningen. Är det så? Hur blir det då med modister och sömmerskor? Är de hantverkare även om de håller på med textil? Eller står och faller hantverkaren på om hon eller han har en utbildning eller ej? Personen som har tagit en kurs i sömnad och syr en rokokoklänning på sin fritid som hon eller han sedan säljer till en teateruppsättning? Handarbete eller hantverk, eller blir det en kombination då?

Svenska Wikipedia menar: ”Hantverk är ett produktionssätt som utförs för hand. Utövaren behärskar ofta hela processen och det färdiga resultatet beror på i hög grad hantverkarens yrkeskunskap och individuella förmåga eller fallenhet.” Exempel på hantverk är textilt hantverk, trähantverk, tvåltillverkning, ”stenhuggning” och teckning.[1] Källan kan väl inte inte helt räknas som tillförlitlig, utan mer information behövs och vi noterar vad Wikipedia/kreti och pleti anser. Denna vanliga person som undertecknar detta vill tillägga ostproduktion och bakning som sysselsättningar som kan vara hantverk (och menar att hon skulle ha använt termen stenhuggeri som faktiskt finns med i Svenska Akademiens Ordlista).

Enligt Svenska Akademiens Ordbok menas med hantverk småindustri, i motsats till fabriksindustri; med händerna utfört arbete (med hjälp av enkla verktyg och maskiner) och härpå grundade yrken. Hantverk kan också den färdiga produkten kallas. Större kunskap och färdigheter krävs, men i allmänhet föga teoretisk utbildning. Hantverkaren arbetar oftast på beställning av kund.[2]

Handarbete syftar mest till det textila man kan göra hemma och gör man en sökning på internet så handlar många träffar om broderi, stickning, virkning och att göra smycken hemma. Wikipedia lägger även in makramé, lappteknik och korgflätning. Dessa ting associeras hos mig med veckotidningar och i förlängningen då traditionella kvinnosysslor då jag inte tror att målgruppen för dessa tidningar är män.
Vill man översätta det till engelska föreslås needlecraft, needlework och work, enligt en sida som även menar att ord som sömnad, insats, göromål och gärning är synonyma med ordet handarbete. [3]

Enligt de norrmän jag frågat om detta samt norska Wikipedia så innebär begreppen detsamma i vårt grannland, det vill säga hantverk är professionellt, ordentligt utfört arbete och handarbete är först och främst textil hobbyverksamhet.

På föreläsningen om kategorier lade vi tyngdpunkt på att hantverkare är utbildade med hjälp av att lägga till ett utropstecken efter ordet ”Utbildade”. Hur mycket utbildning som krävs är fortfarande för mig oklart. Givetvis är man hantverkare om man har klarat gesällprov, men det måste ju gå att med gott samvete mena sig hålla på med hantverk även utan ett sådant brev och utan att göra detta för pengar. Det finns säkert någon autodidakt inom exempelvis snickeri, som på ett empiriskt vis lärt sig hur man snickrar och utsmyckar, på ett estetiskt tilltalande, hållbart och funktionellt vis, en veranda och kanske till och med lägger till ett eget uttryck sina alster.    Lägger vi till ett individuellt uttryck i funderingen så kommer vi in på konsthantverk och uppgiften bad mig att välja e n kategori att fördjupa mig i, och jag har redan lagt till det lågt rangade handarbete, så här slutar utläggningen om begrepp för denna gång medan de egna funderingarna alltjämt rullar på.

PRNLL, A-gruppen

Källor: [1] http://sv.wikipedia.org/wiki/Hantverk
[2] http://g3.spraakdata.gu.se/saob/
[3] http://en.bab.la/dictionary/swedish-english/handarbete"

Oj, nu var det sent. Jag önskar att jag hade en sån statistikfunktion på min, öh, krönika. Bäst att undersöka innan jag sover

PÅ RESANDE FOT


På väg till Tromsø för att gå på 10-årskalas, eller möjligtvis jubileum eller bägge delar. Befinner mig just nu på Arlanda, där personalen slår trevlighetsrekord. Det var på sin plats tycker jag för bemötandet av tågvärdinnan var idag kyligt. Hon snörpte med sin aniktssnippa åt mig.
Det blir bra det här. Linda sade spontant "Happy scnappy" imorse när hon fick till virktekniken och solen skiner. Resa är trevligt, och det blir extra njutbart när det som möter en när man kommer fram är att se fram emot.
I'm on a plane
Civilkurage och utövandet av det. Någon sitter och gör något som alla ser och vet att man inte får göra. Jag syftar givetvis på delning av skyddade filer. Sitter i väntsalen och laddar upp Avatar till kreti och pleti. Nej, inte det men det var två gubbar som satt på en bänk inne och rökte. Inomhusrökning är inte okej i min värld och speciellt inte när jag varit rökfri i två och en halv vecka. (förutom att man blir lite sur så luktar allt helt jävligt. Känner mig som en av av Roald Dahls häxor som tycker att barn luktar bajs, men i tillägg så luktar allt illa (i synnerhet hon som sitter bredvid mig på planet. Utrym plats 26 E innan jag spyr på henne)). Anyway då gick jag fram till fullgubbarna och sade till honom att man inte får röka därinne, varpå han frågar om jag jobbar där. Nej, det är för allas trevnad, säger jag förnumstigt men hövligt. Kompisen mumlar "Det ska väl hon skita i för fan" och jag stegar tappert därifrån.
Norwegian har internet på planen nu. Funkar sådär, men tanken är ju sådär.
Vad är tax free för jävla idé egentligen? Alla sprejar på sig en massa parfym och köper godis, och därefter ska alla stå tätt i kö och sitta instängda uppepå varandra i flera timmar. Prisa Gud för att man inte är allergisk! I och för sig så känner jag mig allergisk mot bajslukt just nu. Ett tag tänkte jag att kanske stränghet och orättvisa drabbat mitt sinne och undersökte möjligheten om det var undertecknad som luktade avskräde. Nä, svarade undersökningen. Jag luktar på riktigt blommor, och det var sig för jag, liksom alla andra idioter, har varit i tax free-butiken och sprejat på mig parfym, en parfym som jag redan har hemma. Jag ser det nu lite klarare. Folk köper och sprejar på sig parfym för att slippa känna andras stank.
Resandet är inte lika trevligt längre. 26 minuter kvar på plats 26 F, bredvid gorgen iklädd jeans med härj och som förmodligen har tandröta.